ZUIDBERG AGRARISCH

Uitgelicht

Constructie nieuw kantoor Zuidberg North America afgerond

Hij staat er! Afgelopen maand hebben onze Zuidberg collega’s in Noord-America hun pand afgerond.

Lees verder 

Artikelselector


Vind uw fronthefsysteem ►

Uitgelicht

Hoe Zuidberg Lean inzet om continu te verbeteren

Al jarenlang passen bedrijven de Lean-methodiek toe om verspillingen te elimineren en een cultuur van continue verbetering te creëren.

Lees verder►

×

INDUSTRIEEL

Bekijk de laatste
Industrial video

ZUIDBERG INDUSTRIEEL

Uitgelicht

Een transmissie voor serieproductie kiezen – welke fasen doorlopen fabrikanten?

In dit blog leggen we uit hoe wij fabrikanten helpen bij het kiezen van een transmissie voor een seriematige levering.

Lees verder►

×

Installeer de Zuidberg app

Ontvang pushnotificaties van Zuidberg na publicatie van nieuwsartikelen of productlanceringen.

40 Years

Leren en werken bij Zuidberg

26 januari 2023  |  Leestijd: 6 minuten

Als erkend leerbedrijf biedt Zuidberg studenten een werkplek en begeleiding. ‘Leerlingen in wie wij potentie zien, bieden we een traject aan.’

Al bijna twintig jaar mag Zuidberg zich erkend leerbedrijf noemen. Zuidberg biedt leerlingen een praktijkplek voor hun opleiding, zodat ze werken en leren combineren. Onlangs is de erkenning met vier jaar verlengd. “Studenten kunnen bij ons rekenen op goede, persoonlijke begeleiding.”

“We bieden opleidingen aan in combinatie met een werkplek en begeleiding”, vat HR-adviseur Jenneke van Vliet van Zuidberg kort samen wat het inhoudt om erkend leerbedrijf te zijn. Studenten kunnen op twee momenten in het jaar instromen: in september, aan het begin van het schooljaar, en in februari als het schooljaar op de helft is. Jenneke: “We zorgen voor optimale omstandigheden voor de studenten, waarbij we vooral inzetten op goede, persoonlijke begeleiding. Onlangs zijn de teams binnen Zuidberg opgesplitst, waardoor teammanagers meer ruimte hebben om tijd en aandacht te besteden aan individuele medewerkers en studenten.”

Waar mogelijk biedt Zuidberg studenten een traject aan, zodat ze van bijvoorbeeld mbo 3-niveau, naar niveau 4 en vervolgens hbo kunnen doorstromen. Zo kunnen ze zich binnen Zuidberg ontwikkelen van bijvoorbeeld de verspaning naar constructiewerk. Jenneke: “Studenten in wie wij potentie zien, willen we natuurlijk graag behouden. We gaan daarom regelmatig met ze in gesprek over hun wensen en ambities en bekijken dan samen welke mogelijkheden er zijn binnen Zuidberg. Ook als iemand vastloopt in zijn werk, kijken we hoe we hem of haar verder kunnen helpen.”

Twee dagen school, drie dagen Zuidberg
Voor het werven en selecteren van studenten werkt Zuidberg samen met OBM, OpleidingsBedrijf Metaal, dat als bemiddelaar optreedt tussen scholen en bedrijven. Ook wordt er veel samengewerkt met scholen uit de regio, zoals hogeschool Windesheim en het Deltion College in Zwolle en ROC Friese Poort in Emmeloord. Daarnaast is Zuidberg regelmatig te vinden op banenmarkten en open dagen, om zo in contact te komen met studenten.

Henk Schuurman is binnen Zuidberg teammanager maar ook praktijkbegeleider van de bbl-studenten. Vanuit die laatste functie onderhoudt hij het contact met OBM. “Bij veel andere bbl-opleidingen gaan leerlingen één dag per week naar school en werken ze vier dagen. Al hun praktische opdrachten moeten ze dan op de werkplek doen”, weet Henk. “Bij Zuidberg hebben we er bewust voor gekozen dat studenten niet één maar twee dagen per week naar school gaan en drie dagen werken. Zo kunnen ze al hun praktijkopdrachten op school uitvoeren. Daardoor leren ze het vak sneller en kunnen ze hier ook beter meekomen.”

Studenten doen binnen Zuidberg ervaring op met zoveel mogelijk verschillende werkzaamheden. Henk: “Zo hebben we bij machining drie bbl’ers die iedere maand van taak wisselen. Ze kunnen werken bij het draaien, het frezen of bij conventioneel. Die werkzaamheden verschillen veel van elkaar, het maakt nogal uit of je met je handen werkt of met een robot. Door van taak te rouleren, kunnen de studenten een goede afgewogen keuze maken. En ook wij zien op deze manier goed waar de kwaliteiten van een leerling het beste tot hun recht komen. De nieuwe studenten zijn net een half jaar bezig en ik zie nu al zo welk werk hen het beste ligt.”

Zo ervaren studenten het leren en werken bij Zuidberg
Zuidberg heeft op dit moment tien studenten in huis: acht bbl’ers en twee hbo’ers die hun opleiding in deeltijd volgen. Ruben de Haan, Tromp Hakvoort en Tijn Beekhuis zijn drie van hen. Zij vertellen hieronder hoe zij het werken en leren bij Zuidberg ervaren.

‘Zuidberg biedt veel mogelijkheden en is een goede werkgever’
Ruben de Haan woont op Urk, is twintig jaar en volgt de mbo-opleiding Allround constructiewerker op ROC Friese Poort in Emmeloord. Hij doet de bbl-variant, wat inhoudt dat hij twee dagen per week naar school gaat en drie dagen werkt. “Ik wist dat ik de techniek in wilde en vooral lassen leek me leuk. Toen ik me voor mijn opleiding had aangemeld, ging ik op zoek naar een bedrijf. Ik had bij meerdere bedrijven rondgekeken, maar bij Zuidberg had ik het beste gevoel. Aardige mensen, een mooi machinepark en goede begeleiding. Ik verwachtte hier veel mogelijkheden te hebben en die verwachting is uitgekomen. Ik leer hier ontzettend veel. En ook niet onbelangrijk: je wordt goed betaald.”

Ruben omschrijft Zuidberg als een goede werkgever. “In de klas hebben we het vaak over de bedrijven waar we werken en ook thuis en met vrienden spreek ik er veel over. Ik hoor dan hoe het bij sommige andere bedrijven gaat en dan steekt Zuidberg er positief bovenuit. Ik ben er trots op hier te werken.”

‘Ik heb gezellige collega’s en voldoende uitdaging in mijn werkzaamheden’
Tromp Hakvoort (22), plaatsgenoot van Ruben, volgt de deeltijdopleiding HBO-ICT richting Applicatieontwikkelaar op hogeschool Windesheim in Zwolle. Hij zit nu in het tweede jaar. Tromp: “Ik heb hiervoor op het mbo dezelfde opleiding gedaan en werk sindsdien bij Zuidberg. Een leraar van mij raadde me Zuidberg aan: een mooi bedrijf en ook nog in de buurt. Het bevalt me hier goed. Ik heb gezellige collega’s en zie voldoende uitdaging in mijn werk.”

Op afdeling Application Development werkt Tromp samen met vier collega’s en een stagiair. “Als er vanuit de fabriek een vraag komt of iets soepeler of sneller kan, dan kijken wij of en hoe we dat kunnen automatiseren. We bouwen daar dan zelf iets voor of kopen iets in”, legt Tromp uit. De afdeling Application Development is de afgelopen jaren, net als de afdeling Systeembeheer, flink ontwikkeld. “Aanvankelijk waren alle digitale systemen minder noodzakelijk, maar sinds Zuidberg zo hard is gegroeid, moesten de systemen daarin mee. Daardoor is hier en daar niet alles heel logisch ingericht, maar daar werken we aan.”

‘Ik had nul ervaring, maar dat was geen enkel probleem’
Tijn Beekhuis (18) was pas zestien toen hij voor het eerst bij Zuidberg binnenstapte. “In de vierde klas van het vmbo kwam OBM langs om over de opleidingen te vertellen. De opleiding tot constructiewerker leek me interessant, maar ik had nul ervaring met lassen. Bij navraag bleek dat geen probleem te zijn. Toen besloot ik me aan te melden voor de opleiding.”

Tijn volgt de niveau 3-opleiding Allround constructiewerker op ROC Friese Poort in Emmeloord en is nu bezig aan zijn tweede jaar. Via OBM kwam hij bij Zuidberg terecht. “Ik kreeg een rondleiding bij Zuidberg en het zag er allemaal heel mooi en netjes uit. Dat wilde ik wel proberen. En het bevalt echt ontzettend goed. Toen ik net begon stond ik naast iemand die me het lassen heeft geleerd. Hij keek met me mee en ik kon hem alles vragen. Ook nu zijn er vaste aanspreekpunten op de afdeling die me goed helpen. Inmiddels gaat het lassen me goed af. Ik heb mijn lasdiploma gehaald en ben nu bezig met lasdiploma 2. Via school heb ik mijn VCA-certificaat behaald.”

Als Tijn zijn opleiding heeft afgerond, gaat hij mogelijk door voor niveau 4. “Daarna zou ik zelfs nog de hbo-opleiding kunnen doen. Dat kan allemaal binnen Zuidberg, ideaal. Ik zie mezelf zeker wel langere tijd bij Zuidberg werken. Het bedrijf heeft het goed voor elkaar en het werk blijft voor mij een uitdaging. Ik wil het lassen steeds mooier en sneller kunnen doen, zodat ik steeds beter werk aflever.”

Terug naar de tijdlijn

Terug naar de tijdlijn