ZUIDBERG AGRARISCH

Uitgelicht

Constructie nieuw kantoor Zuidberg North America afgerond

Hij staat er! Afgelopen maand hebben onze Zuidberg collega’s in Noord-America hun pand afgerond.

Lees verder 

Artikelselector


Vind uw fronthefsysteem ►

Uitgelicht

Hoe Zuidberg Lean inzet om continu te verbeteren

Al jarenlang passen bedrijven de Lean-methodiek toe om verspillingen te elimineren en een cultuur van continue verbetering te creëren.

Lees verder►

×

INDUSTRIEEL

Bekijk de laatste
Industrial video

ZUIDBERG INDUSTRIEEL

Uitgelicht

Een transmissie voor serieproductie kiezen – welke fasen doorlopen fabrikanten?

In dit blog leggen we uit hoe wij fabrikanten helpen bij het kiezen van een transmissie voor een seriematige levering.

Lees verder►

×

Installeer de Zuidberg app

Ontvang pushnotificaties van Zuidberg na publicatie van nieuwsartikelen of productlanceringen.

40 Years

Zuidberg Ondernemingsraad

18 augustus 2022  |  Leestijd: 4 minuten

De ondernemingsraad van Zuidberg is de klankbuis van het personeel: “Samen met de directie willen wij het beste voor het bedrijf”

Sinds 2012 is er binnen Zuidberg een ondernemingsraad (OR) actief. Johan Bakker en Sharon Veen zijn twee van de in totaal negen leden van de huidige OR. “Wij staan tussen de bedrijfsleiding en de werknemers in. We zijn de klankbuis van het personeel en komen op voor hun belangen.”

Johan Bakker, projectleider op de afdeling Verkoop, stelde zichzelf kandidaat toen er in 2019 enkele mensen afscheid namen als lid van de OR. Johan: “Als OR-lid krijg je veel meer van het bedrijf mee dan andere medewerkers en we hebben instemmings- of adviesrecht bij grote veranderingen die gepland staan. Het is daarom een boeiende en verantwoordelijke functie.”

Johans collega Sharon Veen voegde zich twee jaar na Johans intrede bij de OR. Er waren destijds meer kandidaten dan plekken, waardoor een stemronde de doorslag moest geven. Sharon kreeg voldoende stemmen om plaats te mogen nemen. “Het leek me interessant om deel uit te maken van de OR, mede voor mijn eigen ontwikkeling”, vertelt de medewerker van de afdeling Snijderij. “Die verwachting is uitgekomen. Ik leer hier om mijn mening te delen, te zeggen wat ik denk. En door lid te zijn van de OR laat ik zien dat ik om het bedrijf en mijn collega’s geef. Ik wil er zijn voor hen.”

Vragen rondom thuiswerken en reiskostenvergoeding
Het zijn roerige tijden, voor de samenleving in het algemeen en voor Zuidberg en de OR in het bijzonder. Johan: “Alle maatregelen rondom de uitbraak van corona hadden grote gevolgen. Het thuiswerken dat zijn intrede deed, was voor iedereen nieuw. Voorheen werkte niemand thuis, tijdens de lockdowns moest dat ineens wel. Nu is die verplichting er niet meer, maar de markt vraag er wel om. Daar krijgen we allerlei vragen over. Net als over de reiskostenvergoeding. Mogelijk gaat de onbelaste vergoeding per kilometer van 19 naar 21 cent. Dat heeft allerlei gevolgen en roept vragen op. Ook de hoge benzineprijs maakt veel reacties los.”

Bijschrift foto: Johan Bakker en Sharon Veen vertegenwoordigen in dit artikel de ondernemingsraad van Zuidberg die in totaal uit negen personen bestaan. Naast Johan en Sharon zijn dat Cor van den Berg, Herman de Ruiter, Martin Kamphuizen, Tim Boltendal, Alwin Boer, Frans Brouwer en Klaasbert de Boer

Veiligheid als belangrijkste item
Binnen de OR zijn er diverse kleine commissies die elk verantwoordelijk zijn voor een specifiek onderwerp. Zo maakt Johan deel uit van de commissie Financieel en Sharon vormt met twee collega’s de commissie Veiligheid. Sharon: “Veiligheid is wellicht het belangrijkste item voor ons als OR. We zijn daarin proactief, houden altijd onze oren en ogen open om signalen van collega’s op te vangen. We zorgen dat we weten wat er speelt. Als er een ongeval of bijna-ongeval heeft plaatsgevonden, worden wij daarbij betrokken. Was er iets onveilig? Is er iets strafbaars gebeurd? We krijgen de arbo-documenten in te zien en stellen daar kritische vragen over.”

Met het directieteam om tafel
Als lid van de OR ga je een termijn van vier jaar aan. Je kunt je daarna opnieuw verkiesbaar stellen. Johan: “Je krijgt als OR-lid veel mee van het bedrijf en de bedrijfsvoering, veel meer dan je collega’s. Je bent daardoor extra betrokken bij het bedrijf en dat motiveert je in je werk. Het kost uiteraard wel wat extra tijdsinspanning. Onze voorzitter en secretaris overleggen vier keer per jaar met directeur Jeroen Zuidberg. Eenmaal per jaar zitten ze om de tafel met het hele directieteam en de Raad van Commissarissen en ieder half jaar overleggen we als complete ondernemingsraad met Jeroen. Daarnaast vergaderen we onderling ook nog acht keer per jaar.”

Tijdens de gesprekken tussen de bedrijfsleiding en de OR komt van alles op tafel. Johan en Sharon: “Jeroen Zuidberg is heel open over alles. Zijn toekomstplannen, de financiële vooruitzichten: hij deelt het allemaal met ons. Wel in vertrouwen, want bij de functie van OR-lid hoort een zwijgplicht. We kunnen daardoor niet alles delen met de andere collega’s. Tijdens de vergaderingen maken wij notulen, die na afloop ter inzage komen op het intranet. Zo kunnen alle medewerkers lezen wat er besproken is. Zowel de directie als de medewerkers willen het beste voor het bedrijf. Daar dragen wij als ondernemingsraad actief ons steentje aan bij.”

Terug naar de tijdlijn

Terug naar de tijdlijn