40 Years
Veldonderzoek, berekeningen en virtuele simulaties: de afdeling R&I verzekert klanten van een betrouwbaar, duurzaam product.
De afdeling Research & Innovation (R&I) van Zuidberg richt zich op het bedenken en uitwerken van innovatieve concepten en systemen over alle productgroepen heen. Een van de belangrijkste taken binnen de afdeling is het valideren van nieuwe producten, zodat deze veilig en verzekerd van een lange levensduur vrijgegeven kunnen worden.
Lennart van den Heuvel, manager van de afdeling R&I, legt uit wat het valideren precies inhoudt. “Een nieuwe ontwikkeling begint altijd met een idee of wens van een klant”, vertelt hij. “Samen met de klant stellen we vervolgens de eisen van het product vast in een specificatieblad. Onze fronthefsystemen, PTO’s en transmissies worden over de hele wereld toegepast en moeten daarom de meest extreme klimaten, werkzaamheden en belastingen aankunnen: van sneeuwfrezen in Canada bij min veertig graden Celsius tot houtversnipperaars in Spanje bij plus veertig.”
De engineers bepalen vervolgens welke simulaties, berekeningen en testen er uitgevoerd moeten worden om te controleren of het product daadwerkelijk aan alle eisen en voorwaarden voldoet. Lennart: “Die eisen kunnen wettelijke eisen zijn, maar het betreft ook de zaken die de klant en wij van het product verwachten. Pas als alle testen succesvol doorlopen zijn, is het product gevalideerd en kan het vrijgegeven worden.”
Vibratiemetingen en belastingsimulaties
Zuidberg ontwikkelt veel testmiddelen zelf. Lennart: “Veel van onze producten moeten voldoen aan de duty cycles wat betreft vermogen en levensduur, zoals beschreven in de afzonderlijke specificatiebladen. Om dat te testen, zetten we diverse simulaties in waarbij we in een virtuele omgeving beoordelen of het product voldoet. De meerwaarde van de virtuele simulaties zit hem in het snel kunnen veranderen van parameters in het product en het bekijken van de invloed hiervan. Hierdoor zijn we minder tijd kwijt aan het maken en testen van fysieke prototypes. Bij de uiteindelijke fysieke testen is het product dan vaak in een keer goed. Met metingen, berekening en met name fysieke testen onderzoeken we of het product daadwerkelijk alle factoren aankan waarmee het te maken zou kunnen krijgen.”
Als voorbeelden noemt Lennart de vibratiemetingen, belastingsimulaties, de warmte- en koudetesten en de fysieke duurtesten op Zuidbergs zelf ontwikkelde testbanken. “Voor de koudetesten hebben we een speciale vriezer die kan koelen tot min 45 graden Celsius. Een prototype van het product wordt met allerlei sensoren erop in de vriezer gelegd en vervolgens gemonteerd op de toepassing. Zo monitoren we welke invloed de lage temperatuur heeft op bijvoorbeeld de oliedruk of het functioneren van de onderdelen.”
Klimaatakkoord van Parijs
Zuidberg ontwikkelde zo’n 25 verschillende testen, maar dat aantal zal nog toenemen. Lennart: “Een nieuw product kan weer een andere, nieuwe test vragen. Daarbij kunnen ook externe invloeden gevolgen hebben, zoals het klimaatakkoord van Parijs. Vanuit de EU gelden strenge emissiestandaarden voor fabrikanten van tractoren. Om hieraan te kunnen voldoen vinden er veel ontwikkelingen plaats op het gebied van verbrandingsmotoren, waardoor de loopkarakteristiek verandert. Omdat een front-PTO een mechanische verbinding heeft met de verbrandingsmotor moeten we de loopkarakteristiek exact in beeld brengen. Alleen op die manier kan het systeem optimaal samenwerken met de verbrandingsmotor.”
Dataloggers en testrapporten
“We zetten steeds meer in op het verzamelen van gegevens uit het veld”, vervolgt Lennart. “Dat is belangrijk, want de wereld verandert continu. We moeten dicht bij ons product blijven staan en dat kan alleen maar door regelmatig zelf het veld in te gaan. De informatie die we op die manier binnenhalen, stoppen we in het ontwikkelingsproces en gebruiken we voor onze simulaties.”
Alle testgegevens worden in formats vastgelegd. “Naast elke test staat een datalogger die alle gegevens registreert en opslaat. We stellen hiervan een testrapport op en maken foto’s die we daarbij voegen. Dit testrapport bewaren we intern, zodat we altijd terug kunnen kijken. Parallel aan onze eigen testen starten we ook bij de klant een validatietraject met prototypes. Zo kan de samenwerking tussen ons Zuidberg-product en de betreffende machine van de klant worden getest. Pas wanneer de beide validatietrajecten – dat van ons en dat van de klant – zijn afgerond en goed zijn bevonden wordt het product vrijgegeven voor serielevering.”