ZUIDBERG AGRARISCH

Uitgelicht

Constructie nieuw kantoor Zuidberg North America afgerond

Hij staat er! Afgelopen maand hebben onze Zuidberg collega’s in Noord-America hun pand afgerond.

Lees verder 

Artikelselector


Vind uw fronthefsysteem ►

Uitgelicht

Hoe Zuidberg Lean inzet om continu te verbeteren

Al jarenlang passen bedrijven de Lean-methodiek toe om verspillingen te elimineren en een cultuur van continue verbetering te creëren.

Lees verder►

×

INDUSTRIEEL

Bekijk de laatste
Industrial video

ZUIDBERG INDUSTRIEEL

Uitgelicht

Een transmissie voor serieproductie kiezen – welke fasen doorlopen fabrikanten?

In dit blog leggen we uit hoe wij fabrikanten helpen bij het kiezen van een transmissie voor een seriematige levering.

Lees verder►

×

Installeer de Zuidberg app

Ontvang pushnotificaties van Zuidberg na publicatie van nieuwsartikelen of productlanceringen.

40 Years

Samenwerking Perron038

10 november 2022  |  Leestijd: 4 minuten

In regionaal innovatiecentrum Perron038 werken Zuidberg en andere hightechbedrijven samen met studenten aan innovatieve projecten

Begin 2022 sloot Zuidberg zich als businesspartner aan bij het regionale innovatiecentrum Perron038. In een voormalig NS-pand in Zwolle, wat de naam van het platform verklaart, werken hightechbedrijven samen met studenten aan innovatieve projecten. “Omdat je met tien bedrijven ergens aan werkt, kun je echt interessante dingen doen.”

Studenten van technische opleidingen zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek en industrieel ontwerpen werken op Perron038 aan opdrachten van de deelnemende bedrijven. “Perron038 is heel belangrijk om studenten enthousiast te maken voor techniek”, vertelt Niek Flierman, manager production support bij Zuidberg. “Het platform biedt technische studenten een inspirerende omgeving, waar ze in een ongedwongen sfeer met opdrachten aan de slag gaan. Iedere technische student komt tijdens zijn opleiding wel een keer in aanraking met Perron038. En dat is een groot pluspunt, want het is voor bedrijven tegenwoordig steeds lastiger om aansluiting te krijgen met jongeren.”

Afbramen met een cobot
In september is de eerste groep van vier minorstudenten begonnen aan een opdracht van Zuidberg. “Zij onderzoeken of het mogelijk is om stalen onderdelen, die we nu handmatig afbramen, met een cobot te kunnen afbramen”, legt Niek uit. “De studenten bedenken zelf wat daar allemaal voor nodig is en ze schrijven ook zelf het programma. Een collega van mij begeleidt ze daarbij.” Voor deze opdracht hebben de studenten onder andere een cobot tot hun beschikking. Niek: “Zelf hebben we geen geschikte cobot daarvoor, maar er staan op Perron038 meerdere robots en cobots van andere deelnemende bedrijven. In overleg met een van die bedrijven mogen onze studenten hun cobot gebruiken voor het onderzoek. Ze mogen daar alles mee doen wat nodig is.”

Van concurrentie is dan ook geen sprake op Perron038. Integendeel. Niek: “Het is zeker niet de bedoeling dat je er als bedrijf alleen zelf beter van wordt. Het draait juist om kennisdelen en samenwerken om zo technologische innovaties mogelijk te maken.” Naast Zuidberg zijn er nog zo’n tien bedrijven uit de regio rondom Zwolle bij Perron038 aangesloten. “Allemaal hightechbedrijven die je anders niet zomaar speekt. We komen hier op een makkelijke, laagdrempelige manier met elkaar in contact. Perron038 faciliteert daarin. Zo worden er regelmatig kennissessies georganiseerd met bijvoorbeeld gastsprekers of experts die colleges geven.”

Goed gevulde vaatwasblokjes
De aangesloten bedrijven werken gezamenlijk aan grote innovatieprojecten waar in sommige gevallen ook subsidies voor worden verkregen. Niek: “Omdat je met tien bedrijven ergens aan werkt, kun je echt interessante dingen doen. Een van de projecten die op Perron038 plaatsvindt is het PRISMA-project. Hierbij wordt onder andere onderzocht hoe lekkage opgespoord kan worden door de inzet van cameratechnologie. Met vision controleren we bijvoorbeeld of vaatwasblokjes goed gevuld zijn. Dat lijkt ver van ons eigen werk af te staan, maar als je een niveau hoger kijkt, zie je de overeenkomsten. Het gaat altijd om detecteren, verzamelen en registreren van data en terugkoppeling naar de medewerkers. Onze tandwielkasten worden nu bijvoorbeeld door mensen zelf op het oog beoordeeld. Wellicht kan dat in toekomst met camera’s die erboven hangen en die vervolgens realtime de informatie doorgeven aan de operator. Zo wordt de kwaliteit van onze producten nog beter.”

Benchmarken over personeel en lonen
Behalve Niek is ook Eline Scheepers namens Zuidberg werkzaam op Perron038. “Als bedrijven wisselen we niet alleen op technisch vlak ideeën uit, maar ook op het gebied van HR sparren we met elkaar”, vertelt ze. “Zo bespreken we onze aanpak en ideeën over het werven van personeel. Ook benchmarken we over lonen, reiskostenvergoeding en dergelijke. En zit ergens een medewerker niet op zijn plek dan kijken we of er bij een ander bedrijf een betere mogelijkheid voor hem of haar is. Zo leren we van elkaar, helpen we elkaar en maken we elkaar sterker.”

Aansluiting met jongeren
Samen met Perron038 organiseren Eline en marketingmedewerkers van de andere deelnemende bedrijven allerlei evenementen. “We hebben bijvoorbeeld de kick-of van het nieuwe studiejaar georganiseerd, waarbij studenten zich konden oriënteren op een stage of afstudeeropdracht. Ook tijdens de landelijke Week van de Techniek en de Girls Day – waarbij in het bijzonder meiden enthousiast gemaakt worden voor techniek en ICT – hebben wij evenementen op touw gezet. Via Perron038 willen we iedereen laten zien hoe mooi dit vak is. Zo werken we samen aan de toekomst van de hightech maakindustrie.”

Terug naar de tijdlijn

Terug naar de tijdlijn