ZUIDBERG AGRARISCH

Uitgelicht

Constructie nieuw kantoor Zuidberg North America afgerond

Hij staat er! Afgelopen maand hebben onze Zuidberg collega’s in Noord-America hun pand afgerond.

Lees verder 

Artikelselector


Vind uw fronthefsysteem ►

Uitgelicht

Hoe Zuidberg Lean inzet om continu te verbeteren

Al jarenlang passen bedrijven de Lean-methodiek toe om verspillingen te elimineren en een cultuur van continue verbetering te creëren.

Lees verder►

×

INDUSTRIEEL

Bekijk de laatste
Industrial video

ZUIDBERG INDUSTRIEEL

Uitgelicht

Een transmissie voor serieproductie kiezen – welke fasen doorlopen fabrikanten?

In dit blog leggen we uit hoe wij fabrikanten helpen bij het kiezen van een transmissie voor een seriematige levering.

Lees verder►

×

Installeer de Zuidberg app

Ontvang pushnotificaties van Zuidberg na publicatie van nieuwsartikelen of productlanceringen.

40 Years

Special Products

19 januari 2023  |  Leestijd: 4 minuten

Zuidberg gaat nooit een uitdaging uit de weg en dat heeft al veel verrassende producten opgeleverd. ‘Die bedenk je alleen door out of the box te denken.’

Een unieke achterhef voor de Claas Challenger, een destijds onmogelijk geacht fronthefsysteem met PTO voor de New Holland G70 SuperSteer en zelfs hogedruk-pompunits voor CNC-machines: niet alles wat Zuidberg ontwikkelt, valt binnen de corebusiness van het bedrijf. Maar juist dat kenmerkt Zuidberg. “We zijn nooit bang om nieuwe dingen aan te pakken.”

Achterhef Claas Challenger: ‘Bijna een museumstuk’
Voor de Claas Challenger, een unieke rupstractor met veel vermogen, ontwikkelde Zuidberg in 2001 een achterhef die twee jaar later in productie ging. “De Claas Challenger was afgeleid van de Caterpillar 85E en was een typisch Amerikaanse machine, gemaakt om werktuigen vooruit te trekken en niet, zoals in Europa gangbaar is, om dingen op te tillen. Bij Zuidberg maken we fronthefsystemen en front-PTO’s, geen achterheffen, dus dit vergde een heel andere aanpak”, vertelt Martin Kalter, Sales Manager OEM. “Er waren meerdere typen achterheffen beschikbaar in de markt, maar die voldeden allemaal niet aan de wens van de Europese klant. Daarom gingen wij aan de slag met het ontwikkelen van een op maat gemaakte achterhef. Dat paste eigenlijk niet bij ons, maar we wisten dat we het wel konden. We gingen daarom de uitdaging graag aan.”

Het resulteerde in een extra zware achterhef met veel hefvermogen. Niet alleen de kracht maakte deze achterhef bijzonder, hij was op meerdere vlakken onderscheidend. “Zwenkbaar, volledig geïntegreerd met de drawbar, met geïntegreerde trekkrachtregeling met de tractor, een volledig hydraulisch snelkoppelframe en een hydraulische topstang,”, somt Martin op. “Het werd een serieproduct, waarvan er uiteindelijk zo’n 75 gemaakt zijn. Inmiddels is het een beetje een museumstuk geworden, al komt er af toe nog wel een verzoek voor spare parts vanuit het buitenland.”

Fronthef New Holland G70 SuperSteer: ‘Als een formule 1-wagen’
Rond dezelfde tijd dat de achterhef voor de Claas Challenger werd ontwikkeld, ontwierp Zuidberg ook een fronthef met PTO voor de New Holland G70 SuperSteer. Martin: “De New Holland met SuperSteer stuurt ontzettend scherp, waardoor er bij de vooras vrijwel geen ruimte is voor een PTO. We hebben daarom liggende in plaats van staande cilinders toegepast, zodat de hef verbonden kon worden aan de sturende vooras, zonder de PTO – die op de voorasdrager zat – in de weg te zitten. Ook gebruikten we een scharnierende topstang. Het fronthefsysteem voor deze tractor was daardoor een compleet ander concept. Het was helemaal nieuw voor ons en leverde een bijzonder beeld op. De voorkant van de hefinrichting zag er door de uitstekende neus uit als een formule 1-wagen.”

Zuidberg was de enige fabrikant die op deze combinatie een fronthefsysteem en PTO kon leveren zonder stuurrestricties. Martin: “Dit kun je alleen verzinnen als je vrij kunt denken, out of the box. Dat konden wij en dat kunnen we nog steeds. We gaan nooit een uitdaging uit de weg.”

Gegoten en geïntegreerde hef en PTO: ‘Toen bijzonder, nu heel gewoon’
Zuidberg ontwikkelde nog meer afwijkende fronthefsystemen. “Die waren aanvankelijk speciaal, maar werden later vaak standaard. Dat gold ook voor het integreren van de aanbouwdelen. In 2006 waren wij de eerste die het hefsysteem met PTO volledig gegoten en geïntegreerd leverden. Tegenwoordig zie je het heel veel, maar toen was het heel bijzonder. Wij hebben destijds de basis daarvoor gelegd.”

HD-pompunits: ‘Ook ontstaan uit de gedachte dat het altijd beter kan’
Wat helemaal buiten de corebusiness van Zuidberg valt, is de ontwikkeling van hogedruk-pompunits voor CNC-machines. Deze pompunits koelen de gereedschappen onder hoge druk en de hoge druk breekt de spanen. Ze worden nog steeds door Zuidberg gemaakt. “Ook deze units zijn ontstaan vanuit de gedachte dat het altijd beter kan. Er bestond al iets soortgelijks, maar daar was veel op aan te merken. Daarom ontwikkelde Henk Zuidberg zijn eigen HD-pompunits die robuuster waren en bovendien goedkoper.” De units worden geleverd aan importeurs van machinefabrikanten en worden binnen Zuidberg zelf gebruikt. “Henk zet ze persoonlijk allemaal in elkaar en test ze ook zelf.”

‘Nooit bang om iets nieuws aan te pakken’
Door de groei en verdere professionalisering van Zuidberg wordt er tegenwoordig minder vaak van de standaardproductie afgeweken. Martin: “Zoals we het in het verleden deden, kan het niet meer. Het gaat nu meer in overeenstemming met de bedrijfsgrootte. Klantspecifieke oplossingen bieden we uiteraard nog steeds aan, maar tegenwoordig is dit gekoppeld aan minimum jaaraantallen. Zuidberg is groot geworden door lef te tonen en nooit bang te zijn om nieuwe dingen aan te pakken. Dat zit in onze genen en dat zal ook nooit veranderen. We zijn en blijven Performance Pioneers. ”

Terug naar de tijdlijn

Terug naar de tijdlijn