ZUIDBERG AGRARISCH

Uitgelicht

Constructie nieuw kantoor Zuidberg North America afgerond

Hij staat er! Afgelopen maand hebben onze Zuidberg collega’s in Noord-America hun pand afgerond.

Lees verder 

Artikelselector


Vind uw fronthefsysteem ►

Uitgelicht

Hoe Zuidberg Lean inzet om continu te verbeteren

Al jarenlang passen bedrijven de Lean-methodiek toe om verspillingen te elimineren en een cultuur van continue verbetering te creëren.

Lees verder►

×

INDUSTRIEEL

Bekijk de laatste
Industrial video

ZUIDBERG INDUSTRIEEL

Uitgelicht

Een transmissie voor serieproductie kiezen – welke fasen doorlopen fabrikanten?

In dit blog leggen we uit hoe wij fabrikanten helpen bij het kiezen van een transmissie voor een seriematige levering.

Lees verder►

×

Installeer de Zuidberg app

Ontvang pushnotificaties van Zuidberg na publicatie van nieuwsartikelen of productlanceringen.

40 Years

Zuidberg Zetterij

31 maart 2022  |  Leestijd: 5 minuten

Met zeventien kantbanken is de afdeling Zetterij van Zuidberg één van de grootste van Nederland

Onlangs verwelkomden we binnen Zuidberg wederom een nieuwe kantbank. Daarmee is het totaal aantal kantbanken opgelopen tot zeventien en mag onze afdeling Zetterij zich één van de grootste van Nederland noemen. “Wij kunnen echt alles op het gebied van vrijbuigen,” vertelt Johan Breeman, Senior voorman van de afdeling Zetterij bij Zuidberg waar momenteel twee vacatures openstaan.

De kleinste kantbank op de afdeling heeft een perskracht van 35 ton, de grootste is 500 ton. Johan: “Door onze uitgebreide range aan kantbanken kunnen we allerlei materiaalsoorten verwerken: van platen van slechts één millimeter dik tot 35 millimeter dik. Met onze tandemkantbank, dat zijn twee losse kantbanken die softwarematig aan elkaar gekoppeld kunnen worden, kunnen we zelfs staal tot een breedte van negen meter verwerken.”

De plaatsing van de tandemkantbank in 2015

De afdeling Zetterij heeft in totaal dertig medewerkers. Zij kunnen allemaal met de verschillende soorten kantbanken overweg. “Ze rouleren telkens van plek”, legt Johan uit. “Natuurlijk hebben de meesten wel een voorkeur. Zo is de een het liefst met het kleine zetwerk op de 1,2 meter brede ergonomische kantbank bezig, terwijl een ander juist graag met de kantbank van 500 ton werkt, waar producten worden gebogen die meer dan honderd kilogram wegen.” 

Uniek
In 2013 werd Staalservice Lelystad, dat al onderdeel was van de Zuidberg Groep, verhuisd naar de hoofdlocatie in Ens. Een jaar later startte Johan als voorman op de afdelingen Zetterij en Snijderij. “Destijds werkten er zes medewerkers en hadden we vier kantbanken”, weet hij nog. “Steeds meer engineers ontdekten dat buigen een sneller en dus goedkopere bewerking is dan snijden en lassen. Door deze bewerking aan te bieden aan onze klanten steeg de vraag en groeide de afdeling Zetterij in korte tijd hard. Deze groei ging gepaard met de algehele groei van Zuidberg, het toegenomen marktaandeel en de gunstige veranderingen in de markt. In 2017 stelden we de tweeploegendienst in en was ik alleen nog voorman van de Zetterij. Nu, nauwelijks vijf jaar later, hebben we in totaal zeventien kantbanken en dertig medewerkers. Daarmee zijn we uniek; we mogen ons één van de grootste zetterijen van Nederland noemen.”

De plaatsing van de 17e kantbank

Het complete pakket
Naast de zeventien kantbanken staan er vier andere machines in de Zetterij: een platenwals, een profielwals en twee persen. Eén van de persen is speciaal ontwikkeld voor het buigen van de zijplaten van de fronthef en kan in één persgang een dubbel verzet aanbrengen. In dezelfde hal bevinden zich ook de afdelingen Snijderij en Lasserij. Daarnaast beschikt Zuidberg over een tweetal andere productiebedrijven: Machining en Techniek (coating & assemblage). “Daardoor kunnen we klanten het complete pakket aanbieden: van snijden, buigen en lassen tot machinaal bewerken, spuiten en monteren, net wat ze willen. Het overgrote deel van onze producten binnen de Zetterij, zo’n tachtig procent, maken we voor derden, onze OEM’ers. Het andere deel is voor Zuidberg zelf, daarvoor maken we onderdelen voor frontheffen, PTO’s, transmissies en trackssystemen.”

Leren in de praktijk
Voor het personeel in de Zetterij is het belangrijk dat ze een tekening kunnen lezen. Johan: “Een gedeelte van de producten wordt op kantoor geprogrammeerd door de werkvoorbereider, offline noemen we dat, maar het overgrote deel van de producten programmeren de operators aan de kantbanken zelf, online dus. Zij krijgen een tekening en een plaatuitslag. Aan de hand daarvan visualiseren ze hoe het product er in 3D uit komt te zien. Vervolgens bepalen ze hoe ze dat aan gaan pakken. Wat wordt de zetvolgorde? Hoe moet de plaat in de machine geplaatst worden? Welke gereedschappen zijn er nodig?”

Eén van de twaalf schoepen van een industriële ventilator (200kg) waarvoor 22 zettingen nodig waren

Vacatures
Op dit moment zijn er twee vacatures binnen de Zetterij. Enige technische kennis is een pre voordat je op deze afdeling begint, maar een vereiste is dat niet. Johan: “Binnen Zuidberg kunnen wij je intern opleiden om zelfstandig te werken en kantbanken te bedienen. Het is een voordeel als je vooraf al een tekening kunt lezen, maar ook daar hebben we trainingen voor. Daarnaast zijn er externe trainingen mogelijk, zoals Algemeen buigen en Bedieningsscholing. BBL’ers zijn eveneens van harte welkom. Wij koppelen deze leerlingen aan een leermeester, die hen helpt de opleiding af te ronden en het vak te leren.”

Machine- en/of proceseigenaar
Bij Zuidberg wordt gewerkt volgens het Lean-principe. Dat houdt onder meer in dat alle medewerkers verantwoording dragen voor het verbeteren van werkprocessen. Johan: “De collega’s op de werkvloer weten het beste hoe iets makkelijker of efficiënter kan. Zij werken dagelijks met de machines, producten en gereedschappen. Zij krijgen de verantwoording om verbeterpunten in te brengen en uit te werken. Samen met het management houden we periodiek een GEMBA-walk, waarbij we de werkplek bezoeken. Alle medewerkers zijn nauw betrokken bij het werk, de machines en het product en, zo is iedereen machine- en/of proceseigenaar.

De grens over
De producten die in de Zetterij gemaakt worden voor Zuidberg zelf gaan voor een deel ook de grens over. Het in Frankrijk gevestigde HB is één van de eerste Zuidberg-importeurs. Volgende keer vertelt eigenaar Hans van de Blankevoort van HB samen met exportmanager Gerben Klungel van Zuidberg zijn verhaal.

Terug naar de tijdlijn

Terug naar de tijdlijn